Верховна Рада не підтримала законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо ідентифікації працівників органів внутрішніх справ та присутності спеціальних підрозділів міліції, внутрішніх військ на мирних зібраннях) (№3048).

Як передає кореспондент УНІАН, раніше було вирішено, що на вечірньому засіданні депутати за законопроекти не голосуватимуть, а лише розглядатимуть їх.

Водночас коли дійшла черга до відповідного законопроекту, виявилося, що у сесійній залі немає ні доповідача з цього питання - народного депутата від “Батьківщини” Геннадія Москаля, ні заступника голови Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутата від «УДАРу» Миколи Паламарчука.

Відео дня

З огляду на це голова ВР Олександр Турчинов вирішив все ж поставити цей законопроект на голосування для прийняття його за основу без жодного розгляду.

Так, за законопроект проголосували лише 98 народних депутатів із 185 присутніх у сесійній залі.

Турчинов звернувся до депутатів, які є авторами і доповідачами по законопроектам, із закликом поважати парламент. “Ваш закон ставиться на розгляд - будь ласка, приходьте і доповідайте хоча б. Уже емоцій не вистачає для того, щоб коментувати таке ставлення до парламентської діяльності”, - наголосив спікер.

Відхиленим законопроектом пропонувалося зобов`язати працівників органів внутрішніх справ рядового і начальницького складу носити нагрудні знаки (жетони) одночасно із встановленням адміністративної відповідальності за відсутність нагрудного знаку на форменому одязі, його пошкодження, приховування працівником органу внутрішніх справ чи перешкоджання ідентифікації його особи в будь-який інший спосіб.

Законопроектом також пропонувалося унеможливити присутність спеціальних підрозділів міліції та внутрішніх війсь під час проведення зборів, мітингів, вуличних походів, демонстрацій та інших мирних зібрань.