Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за фактом блокування роботи Київського метрополітену у лютому нинішнього року.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Генеральної прокуратури України, Управління правозахисної діяльності, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту Генеральної прокуратури України провело перевірку законності дій службових осіб Київської міської державної адміністрації та КП «Київський метрополітен» щодо зупинення роботи станцій метрополітену 18 лютого 2014 року. У ході перевірки з’ясувалось, що колишні посадовці Київської міської державної адміністрації та комунального підприємства «Київський метрополітен» увійшли в злочинну змову між собою.

Йдеться про те, що вказані особи вчинили дії щодо блокування транспортних комунікацій метрополітену шляхом прийняття та реалізації рішення про зупинення роботи станцій метро з метою незаконного перешкоджання проведенню мирних зборів громадян, що відбувалися на Майдані Незалежності та прилеглій до неї території у цей час.

Відео дня

За даними Генпрокуратури, для реалізації своєї мети, службовці Київської міськдержадміністрації, усупереч вимогам законодавства та за відсутності підстав для зупинення роботи метрополітену, 18 лютого цього року видали окреме доручення з вимогою негайно зупинити роботу всіх станцій Київського метрополітену, що і зробили посадові особи КП «Київський метрополітен».

Унаслідок злочинних дій вказаних осіб у місті Києві повністю було припинено роботу метрополітену з 15 год 55 хв 18.02.2014 до 17 год. 05 хв. 20.02.2014 року.

За наведеними фактами Генеральна прокуратура України розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 279 (блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства) та ст. 340 (Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій) Кримінального кодексу України.

У прес-службі нагадали, з 18 по 20 лютого 2014 року уперше в історії роботи Київського метрополітену упродовж декількох днів було повністю припинено рух транспортних комунікацій метрополітену.